Excite

George Clooney gearresteerd en kort opgesloten

Vrijdagmiddag is George Clooney gearresteerd door de Amerikaanse geheime dienst toen hij actie voerde bij de ambassade van Sudan in Washington. Na een betaling van honderd dollar mocht hij de cel weer verlaten. Behalve Clooney werd ook zijn vader Nick Clooney en een aantal congresleden naar het politiebureau afgevoerd.

Clooney waardeert de aandacht

George Clooney en de andere arrestanten werden vastgehouden vanwege het wanordelijk overschrijden van een politieafzetting. Erg vond de acteur het niet: door de arrestatie was er juist nog meer aandacht voor de zaak. Achteraf grapte hij wel dat zijn tijd achter de tralies erg zwaar was: “Heb je ooit met deze mensen in een cel gezeten?”

Clooney en Sudan

George Clooney en de andere gearresteerden hielden hun betoging omdat ze een einde willen maken aan het offensief van het Sudanese leger in de provincie Zuid-Kordofan. De acteur bezocht het rampgebied vorige week en zag met eigen ogen dat “de ernstigste humanitaire crisis ter wereld” dreigt, veroorzaakt door enorme voedseltekorten. “De regering in Khartoem moet stoppen met het lukraak doden van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen,” aldus Clooney. De acteur was getuige van enorme mensenmassa’s die de bergen in vluchtten om te ontsnappen aan bommen van het leger in Sudan.

“VS moet positie innemen”

Donderdag was George Clooney bij een hoorzitting van de Senaat aanwezig, waar hij beargumenteerde dat de Verenigde Staten een hardere positie moeten innemen tegen president van Sudan Omar al-Bashir en twee andere Sudanese bewindslieden, die worden gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag voor oorlogsmisdaden in Darfur. Het Internationaal Strafhof heeft sinds 2009 een arrestatiebevel lopen tegen Bashir, maar Sudan weigert dat uit te voeren.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021