Excite

Gevangen Guantanamo Bay niet overal in EU welkom

Barack Obama nam vrijwel meteen na zijn aantreden als president van de Verenigde Staten de beslissing om het Amerikaanse concentratiekamp Guantanamo Bay binnen een jaar te sluiten. De vraag was wat er dan met de gevangenen moest gebeuren. Die moet je in eerste instantie natuurlijk ergens herbergen. De landen van de Europese Unie zijn niet allemaal gewillig als het gaat om het opvangen van de gevangen van Guantanamo Bay.

Alleen Frankrijk en Duitsland steunen de Verenigde Staten

Frankrijk en Duitsland zijn eigenlijk de enige landen die gastvrij genoeg zijn om de vermeende terroristen en andere onschuldigen uit Guantanamo Bay op te vangen. De rest van Europa doet een beetje moeilijk. Sommige landen, zoals Nederland, houden de deur zelfs helemaal gesloten. Kwestie van veiligheid, aldus de regering, aangezien er niet alleen maar lieverdjes uit het concentratiekamp op Cuba komen. Bovendien schijnen wij al meer dan genoeg te doen in de strijd tegen het terrorisme. Zodoende wijzen we de eerste mogelijkheid tot samenwerking met de Redder van de Wereld Obama af, helaas.

Verdrag van Schengen gooit roet in het eten

Een klein detail voor alle mokkende landen, die weer niet mee willen spelen met de grote jongens, is het Verdrag van Schengen. Daarin hebben alle landen van de Europese Unie namelijk ondertekend dat wanneer een persoon in een van de lidstaten van de EU is, hij of zij vrij doorgang heeft tot alle lidstaten. Dus als Frankrijk en Duitsland gevangenen van Guantanamo Bay opvangen voor de Amerikanen, zijn alle landen in de EU dat verdrag-technisch verplicht te doen. Kortom, het laatste politieke woord over het inmiddels beruchte concentratiekamp is nog niet gesproken.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020