Excite

Google herdenkt geboortedag Josef Frank

Vandaag is het precies 125 jaar geleden dat Josef Frank geboren werd en Google herdenkt deze memorabele dag. De Oostenrijkse architect en interieurontwerper was één van de meest bekenden in zijn tijd. Hij, en zijn ontwerpen, werden met name beroemd toen hij werkte voor Svenskt Tenn. Bij dat bedrijf speelde hij namelijk een belangrijke rol in exposities in Warschau en Praag in 1938.

Ook waren zijn ontwerpen in die tijd te zien in Parijs, New York en San Francisco. Hij won in 1965 met zijn fantastische architectonische hoogstandjes zelfs de belangrijkste architectuurprijs van Oostenrijk.

Frank stond voor innovatie en streefde er in zijn ontwerpen altijd naar om topkwaliteit te leveren. Belangrijk was dat werk niet saai was en dat er best wat versieringen en decoraties te zien mochten zijn. Mits ze goed uitgebalanceerd werden, maar dat was voor Frank vanzelfsprekend. Hij wisselde graag tussen verschillende bouwstijlen en had een voorliefde voor onder meer witte muren, omdat kleuren tegen die muren zo mooi tot uitdrukking konden komen.

In 1933 had Frank in Oostenrijk naam voor zichzelf gemaakt, maar het antisemitisme werd hier steeds sterker, waardoor Frank emigreerde naar het geboorteland van zijn vrouw, Zweden. Gedurende de oorlog woonden de twee nog even in de Verenigde Staten, maar verder bleven ze in Zweden. Ook daar had hij een belangrijke invloed. Zijn vrolijke en vriendelijke ontwerpen zouden later als kenmerkend voor het Zweedse modernisme worden gezien.

Afbeelding: Flickr account Jrwooley6

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020