Excite

Google maakt besturingssysteem!

Wat Google nog niet had, was een besturingssysteem. Maar daar is de zoekgigant verandering in aan het brengen. Vanmorgen stuurde Google via zijn officiële blog een bericht de wereld in dat Google Chrome OS in de maak is en in de tweede helft van 2010 verwacht wordt. Het gloednieuwe besturingssysteem is opensource en zal zich vooral richten op de lucratieve markt van de netbooks, die kleine, lichte, goedkope laptopjes die nog steeds in populariteit toenemen. Windows XP heeft tot nu toe deze markt overheerst. De concurrentie die er op dit moment bestaat, komt vooral van Linux, maar dat blijkt voor veel mensen niet vertrouwd genoeg over te komen om bij dit besturingssysteem te blijven.

De filosofie van Google Chrome OS is: snel online, licht, veilig en snel. Volgens google heeft Chrome OS niets met Android (hun OS voor mobiele telefoons) te maken, eerder met hun browser Chrome. Dat doet meteen een aantal vragen rijzen: als Microsoft hun browser, Internet Explorer, niet te diep mogen inbouwen in Windows, mag Google Chrome dan wel essentieel maken voor Chrome OS? Ook zal het voor dit nieuwe besturingssysteem erg moeilijk worden compatibiliteit te garanderen met huidige software.

Vanaf 2010 zullen een aantal netbooks met Google Chrome OS geleverd worden, als het aan Google ligt. Daarvoor spreekt het nu al met een aantal computerfabrikanten. Volgens de blog post van Google zal Google Chrome OS helemaal aangepast worden aan de normale computergebruiker: nieuwe hardware kan gemakkelijk toegevoegd worden, er komt zo weinig mogelijk configuratie aan te pas. Ook zal er aan automatische backup (mogelijk naar google servers) gedacht worden. Google richt zich met hun besturingssysteem op de "happier users", aldus hun blog.

Afbeelding: Google Chrome

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018