Excite

Google verhuist naar Hongkong om Chinese censuur te omzeilen

Zoekmachinegigant Google heeft haar internetzoekmachine naar Hongkong verhuisd. Hoewel Hongkong deel uit maakt van China, zijn de regels in dit speciale deel van het land anders en kan Google de censuur die China eist, omzeilen.

China kwam eerder al in opspraak omdat zij wil dat Google de resultaten van de zoekmachine censureert. Twee maanden geleden meldde het bedrijf al weg te willen uit het land, omdat Chinese mensenrechtenactivisten het slachtoffer zouden zijn geworden van hackers, die inbraken op de Gmail-adressen. Volgens Google zou de Chinese overheid hier achter zitten.

Omdat er met China geen overleg mogelijk was over een oplossing, besloot Google maandag haar zoekmachine te verhuizen. De resultaten kunnen namelijk vanuit Hongkong op een legale manier worden aangeboden aan Chinese internetgebruikers. Google verlegt hiermee het probleem van censuur naar de gebruiker. Gebruikers die graag willen dat hun zoekresultaten gecensureerd worden, kunnen gebruik blijven maken van Baidu, de grootste zoekmachine in China. Anderen worden nu via Google.cn omgeleid naar Google.com.hk.

De Chinese autoriteiten zijn niet blij met de wijziging en claimen zelfs dat Google hiermee schriftelijke afspraken heeft geschonden. Of zij maatregelen gaan nemen is nog niet duidelijk. Wel heeft Google al aangegeven dat het mogelijk is dat de Chinese overheid de toegang tot de sites kan blokkeren. Mocht dit gebeuren, dan zal dit direct naar buiten worden gebracht.

Afbeelding: Flickr account manfrys

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021