Excite

Grote uitloop in Nederlandse politiek

De grote exodus in de Nederlandse politiek is begonnen. Lijsttrekkers en potentiële kandidaten hebben er geen zin meer in. Veel politieke partijen moeten hard aan de slag om de juiste kandidaat te vinden die hun op 9 juni de overwinning bezorgt. Zo maakte Wouter Bos vandaag bekend dat hij opstapt als lijsttrekker van de PvdA. Hij wil meer tijd steken in zijn gezin en stapt daarom uit de politiek. Dan volgen er meestal een aantal hele interessante baantjes waar veel geld te verdienen valt, maar daar heeft de PvdA niet veel aan. Wie gaat Wouter Bos opvolgen?

Het is zeer aannemelijk dat Job Cohen de kar gaat trekken voor de arbeiderspartij. De huidige burgemeester van Amsterdam heeft laten zien dat hij beleid kan voeren, weet hoe politiek werkt en heeft ook het nodige aanzien binnen en buiten de partij. De kans is groot dat de PvdA de komende vier jaar de partij wordt van Job Cohen. Als Cohen het niet wordt, dan ligt oud-minister Plasterk het meest voor de hand. Ook hij kan op veel sympathie rekenen. Na deze twee grote namen wordt het echter akelig stil binnen de PvdA.

Wouter Bos is niet de eerste die opstapt. Agnes Kant van de SP gaf er al eerder de brui aan. Ook Camiel Eurlings is er mee gestopt. Hij stapte weg bij de CDA. Over Balkenende gaan er verder geruchten dat hij op zijn beurt alleen nog de politiek in gaat als hij weer minister-president wordt. Wat uiteraard een rare uitspraak zou zijn. Zelfs Bas van der Vlies van de SGP zegt de politiek vaarwel, na eeuwen in de Tweede Kamer te hebben gezeten. Uiteindelijk blijft Geert Wilders over. Momenteel is hij de vernieuwing van de Nederlandse politiek, maar als het zo doorgaat, zou hij zomaar de langst zittende lijsttrekker van de verkiezingen kunnen worden. Het worden bijzondere verkiezingen, dat is duidelijk.

Afbeelding: Gulppot.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021