Excite

Handig: vertaalbril met microfoon en camera

Zou jij ook willen dat je wat meer talen zou kunnen verstaan? Dan hoef je geen lange studies meer te volgen, het bezit van de vertaalbril is voldoende! Deze bril, uitgerust met microfoon en camera, ‘hoort’ wat er in een buitenlandse taal gezegd wordt en vertaald de tekst direct voor je. De vertaling wordt vervolgens op de lens geprojecteerd.

De Japanse fabrikant NEC kwam met dit kleine meesterwerkje op de markt. Via de microfoon pikt de Tele Scouter bril – want zo heet het apparaatje – de buitenlandse taal op. De opname wordt vervolgens naar een klein computertje gestuurd dat de drager om zijn of haar arm heeft, om vervolgens doorgezet te worden naar de server. De server vertaalt de woorden en zorgt ervoor dat de vertaling vervolgens op het glas van de bril geprojecteerd wordt.

Het systeem is lichtgewicht en gemakkelijk te dragen. Hierdoor kun je het ook zonder problemen de hele dag bij je dragen, bijvoorbeeld tijdens een tolkbijeenkomst. Omdat de tekst precies binnen de zichtlijn van de drager geprojecteerd wordt, is het ook mogelijk om gewoon oogcontact te houden met degene met wie je praat.

Hoewel de Tele Scouter op dit moment nog een prototype is, wil NEC het model vanaf volgend jaar aan bedrijven gaan verkopen. Omdat de vertaalmogelijkheden van de bril eigenlijk nog beperkt zijn, zal het bedrijf de bril eerst in de markt gaan zetten als draagbaar en handsfree datadisplay. Zo zou het apparaatje bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden door monteurs, die de handleiding van een apparaat dan letterlijk ‘voor ogen’ hebben.

Afbeelding: NEC

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020