Excite

'Heb je je Colt, lieverd?'

Volgens de nieuwe wet in Texas mogen studenten vanaf 21 jaar en professoren straks zelfs in de klas een vuurwapen dragen. Campussen en klaslokalen zijn vrijwel de enige plaatsen waar je in Texas nog niet met een vuurwapen mag rondlopen. In Utah en Colorado mag dat al wel.

De wet in Texas regelt dat bedrijven, scholen en kerken zelf mogen beslissen om vuurwapens te verbieden. Op universiteitscampussen zijn vuurwapens tot nu wel verboden, aldus HLN. Maar als het aan de politici daar ligt, komt daar dus dit jaar nog verandering in. De Republikeinse gouverneur Rick Perry is één van de grootste voorstanders.

Er zijn in Texas 38 openbare universiteiten met meer dan een half miljoen studenten. Volgens de voorstanders van de wet moeten zij zich kunnen verdedigen en terug kunnen schieten als iemand het op hen heeft gemunt. Maar William Powers, de voorzitter van de University of Texas, is geen voorstander. Volgens hem leidt de combinatie van studenten, wapens, feestjes met alcohol, teleurstellingen door slechte resultaten en/of liefdesverdriet tot meer doden.

Eenzelfde voorstel ligt op tafel in een aantal andere staten, maar daar is veel meer tegenstand. In Oklahoma bijvoorbeeld verwierpen alle 25 universiteiten het voorstel. Elk jaar worden zo'n 10.000 Amerikanen vermoord met een vuurwapen. Zo'n 17.000 Amerikanen plegen zelfmoord met een vuurwapen. Ongeveer 52.000 Amerikanen lopen jaarlijks een schotwond op en zo'n 23.000 Amerikanen raken elk jaar gewond door een vuurwapen. En nog wat cijfers: 40 procent van alle Amerikaanse huishoudens heeft wel een vuurwapen. Eén op de vier volwassen Amerikanen bezit minstens één vuurwapen, onder wie steeds meer vrouwen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker YUICHI

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019