Excite

Heerenveen gaat voor nieuw Thialf

De gemeente Heerenveen, Thialf, de provincie Friesland en de KNSB willen een nieuw Thialf bouwen in Heerenveen. Hiervoor moet 100 miljoen euro vrijgemaakt worden. Men hoopt dat geld bij het Rijk, de provincie, gemeenten en andere marktpartijen weg te halen. De bouw kan in 2013 gestart worden.

Het nieuwe Thialf moet naast het Abe Lenstra Stadion gebouwd worden en zal in 2015 klaar zijn. Naar verwachting zal het Rijk 40 miljoen bijdragen. De rest van het bedrag wordt onder meer door een lobbyclub bijeen gehaald. Mocht het niet lukken om de benodigde financiën rond te krijgen, dan zal het oude stadion gerenoveerd moeten worden.

Directeur Nieweg van Thialf geeft sowieso de voorkeur aan verbouw; hij vindt nieuwbouw veel te duur en niet realistisch. Hij had liever gezien men vorig jaar al met de verbouwing van het stadion begonnen was, zodat het klaar zou zijn geweest voor de Winterspelen in 2014. Dat gaat nu niet meer lukken.

De exploitatie van het nieuwe stadion kan overigens nog een probleem worden. De schaatsbond heeft aangegeven dat alle internationale schaatswedstrijden tot 2020 in Heerenveen geschaatst zullen worden. Het kan echter zijn dat kartelwaakhond NMa hier over gaat vallen. Ook de Provinciale Statenverkiezingen en de grote verliezen van het CDA kunnen nog invloed hebben; de partijverhoudingen zijn hierdoor aanzienlijk veranderd.

Afbeelding: Flickr, gebruiker DBreg2007

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020