Excite

Het is officieel: Koning Willem-Alexander

  • Getty Images

Sinds Koninginnedag dinsdagmiddag is het officieel: koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Dinsdagochtend werd in het Paleis op de Dam de Akte van Abdicatie getekend door vanaf dat moment prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en de leden van het kabinet der Koningin. Vanaf dat moment is Willem-Alexander de koning en de 9-jarige prinses Amalia krijgt de titel ‘Prinses van Oranje.’ Zij is vanaf vandaag troonopvolgster.

Akte van Abdicatie ondertekend

De Oranjefans waren ruim vertegenwoordigd op de Dam. Er steeg dan ook een luid gejuich op toen de Akte van Abdicatie was getekend. Enkele minuten later verschenen Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix op het balkon van het Paleis op de Dam. “Gelukkig en dankbaar ben ik u voor te stellen aan uw nieuwe koning: Koning Willem-Alexander,” vertelde prinses Beatrix, zichtbaar ontroerd. Koning Willem-Alexander bedankte zijn moeder voor haar 33 jaar koningschap. Het Wilhelmus werd gezongen waarna prinses Beatrix het balkon verliet en het nieuwe koningspaar werd vergezeld door hun drie dochters.

Eed op de Grondwet en het Statuur

In de middag legde de nieuwe koning in de Nieuwe Kerk tijdens de Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal de eed af op de Grondwet en het Statuut. Vervolgens werd hij ingehuldigd in het bijzijn van familie, vertegenwoordigers van verschillende koningshuizen, politici, ‘normale’ Nederlanders en vele anderen.

Rondvaart over het IJ

Het feestelijke programma ging door met een rondvaart over het IJ, waar verschillende optredens in thema’s “waar Nederland trots op is.” Zo was er aandacht voor sport, theater en Nederlandse film. De vaartocht was aangeboden door de stad Amsterdam en ging van start bij het filmmuseum EYE. Voorafgaand aan de rondvaart werd het koningspaar toegezongen met het veelbesproken Koningslied.

Stop bij Armin van Buren

Het nieuwe koningspaar deed tijdens de rondvaart een onverwachte stop bij het optreden van dj Armin van Buuren en het Concertgebouworkest. Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters stapten van de boot en betraden het podium waar de dj en het orkest een optreden gaven. De stop stond niet in de draaiboeken van de koningsvaart. De vaartocht eindigde om 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan 't IJ, waar het nieuwe koningspaar een hun gasten en diner te wachten staat.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020