Excite

Het kabinet is gevallen

Vannacht is er een einde gekomen aan het vierde kabinet van Balkenende. Er was geen vertrouwen meer tussen de PvdA-ministers en die van de CDA en de ChristenUnie. Einde kabinet. Lijmpogingen liepen op niets uit. Drie jaar zou Balkenende IV bestaan aanstaande maandag, maar het weekend werd niet overleefd. Vannacht viel er een keer geen sneeuw, maar wel een kabinet. Rond vier uur 's nachts werd het nieuws bekend gemaakt. Het kabinet had toen zestien uur achter elkaar vergaderd. Moe, gesloopt en teleurgesteld werd het nieuws gebracht wat iedereen al een paar dagen aan zag komen.

Daarmee heeft Balkenende een vreemd record in handen. Hij is van vier kabinetten minister geweest, maar geen van de kabinetten haalde het tot het einde. De eerste duurde zelfs nog geen honderd dagen. Altijd was er wel iets waardoor het kabinet werd opgeblazen. Vier kansen heeft de Zeelander uiteindelijk gekregen, maar vier keer wist hij het niet waar te maken. Deze keer was de kwestie over het verlengen van de missie in Uruzgan de drempel waarover Balkenende struikelde. Hij en zijn CDA-ministers wilden graag verlengen, PvdA hield de poot stijf. Wat eens te meer bewijst dat elke oorlog alleen slachtoffers kent, nooit winnaars.

Voor de nabije toekomst betekent dit dat Nederland geregeerd wordt door een demissionair kabinet. Er moet minimaal vier maanden zitten tussen een val van een kabinet en nieuwe verkiezingen. De gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart zullen dan ook een mooie generale repetitie worden. Hoewel het uiteindelijk nog niets zegt over wat er in mei of juni landelijk zal gaan gebeuren. De kans is aanwezig dat we binnenkort met Geert Wilders als minister-president zitten. Dan wordt de kans ook aannemelijk dat Beatrix het voor gezien houdt. 2010 zou wel eens het jaar van de grote politieke veranderingen kunnen worden.

Afbeelding: DeDagelijkseStandaard.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020