Excite

‘Hipperhapke’ mooiste Friese woord van 2010

‘Hipperhapke’ is verkozen tot het allermooiste nieuwe Friese woord van 2010. Het woord betekent ‘insecten-snack’ en won onder meer van Griene Pier (klimaatridder) en ‘oppoaie’ (oppimpen). Fries Atze Bosch mocht vrijdag voor zijn inzending een prijs in ontvangst nemen.

De 83-jarige Fries stuurde een hele lijst in, maar Hipperhapke bleek toch het meest populair. De Heereveener vond het zelf een erg logisch woord: “Snack is ‘hapke’ in het Fries en als je kijkt naar welke insecten vaak in een snack gestopt worden, zijn dat krekels. Dat zijn ‘hippers’ in het Fries, dus vandaar hipperhapke.” Bosch kreeg voor zijn inzending een notebook. Tijdens de uitreiking van deze prijs hield gedeputeerde De Vries van Taal en Cultuur een toespraak.

De wedstrijd ontstond uit een vertaalwedstrijd die georganiseerd werd door de Nederlandse afdeling van de DGT. In samenwerking met de Fryske Akademy, de Ried van de Fryske Beweging en Tresoar werden mensen opgeroepen om twintig actuele Nederlandse woorden naar het Fries te vertalen. Er werden 250 vertalingen ingeleverd. Die werden door een jury beoordeeld op creativiteit, originaliteit en natuurlijk taalkundige correctheid.

Andere woorden die hoog scoorden waren pilsmokkeltje (bierbabe), koekeloerrige (kijkfile) en raasblazer (roeptoeter). Of hipperhapke ook in het woordenboek zal verschijnen, hangt vooral af van in hoeverre de media het overneemt. Als de media een woord oppikt, nemen mensen het vaak ook meer over en raakt het ingeburgerd. Dan is de kans dat zo’n woord ook in het woordenboek opgenomen wordt een stuk groter.

Afbeelding: Friesche vlag

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020