Excite

Hitterecord in Parijs: 39,7 graden

  • © Getty Images
In Parijs werd afgelopen woensdag het hitterecord verbroken. Het werd in de stad van de liefde maar liefst 39,7 graden, zo melden Franse media. Het eerdere record voor Parijs werd in 2003 gezet. Toen vielen er zelfs veel doden in Frankrijk door de hitte. In veel andere plaatsen werden in 2003 ook records gevestigd, in Melun werd het bijvoorbeeld 39,4 graden en in Dieppe 38,3 graden.

Woensdag was Parijs overigens niet eens de warmste plek van Frankrijk. Dat was Vichy, waar het kwik een temperatuur van maar liefst 40,1 graden bereikte. Deze stad ligt in het midden van Frankrijk en zou op woensdag niet alleen de warmste stad van Frankrijk zijn geweest, maar ook van heel Europa.

In Frankrijk zorgt de warmte voor veel overlast. Zo heeft er al op verschillende plekken brand gewoed in graanvelden en ging er in de afgelopen dagen maar liefst 520 hectare graan in vlammen op, alleen al in het departement Eure et Loire, dat ten zuidwesten van Parijs ligt.

Daarnaast hebben de Franse spoorwegen veel hinder van de warmte. Sinds dinsdag rijden er op een belangrijk spoor in Parijs vanwege de hitte minder treinen. In Nederland geldt op sommige plekken ook een aangepaste dienstregeling. Daarnaast wordt net gelegd asfalt op verschillende plekken in Nederland behandeld, om te voorkomen dat dat te zacht wordt.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021