Excite

Hobbit-films toch in Nieuw-Zeeland opgenomen

The Hobbit, de verfilming van het boek dat vooraf ging aan de Lord of the Ring-trilogie, zal toch in Nieuw-Zeeland opgenomen worden. Premier John Key nam deze beslissing ondanks de felle protesten van diverse parlementsleden. Als Nieuw-Zeeland niet of niet tijdig akkoord zou zijn gegaan met de plannen, dan zou de film worden opgenomen in Engeland.

Key verdedigt zijn besluit vooral met economische redenen: het ‘verliezen’ van de film zou Australië een miljard euro hebben gekost, nog bovenop de duizenden banen én de deuk in het imago die het land op zou lopen. Over de investering van tientallen miljoenen dollars vertelt Key niet zo veel. Dit weegt waarschijnlijk niet op tegen de opbrengsten.

Het was niet vanzelfsprekend dat The Hobbit in Nieuw-Zeeland zou worden opgenomen. Om de twee films te laten filmen, moesten er zelfs wetten worden aangepast. Normaal gesproken gaat dit via een parlementair comité en publieksoverleg, maar dit keer werd het besluit door de premier genomen. Dit stuitte op veel tegenstand, want parlementsleden vragen zich af of de wetten van hun land nu vaker op aanvraag zullen worden aangepast, ‘in ruil voor wat bekendheid’.

Filmstudio Warner Brothers wilde niet reageren op de drukte die in Nieuw-Zeeland ontstaan is, maar regisseur Peter Jackson gaf in ieder geval aan erg dankbaar te zijn voor de keuze.

Afbeelding: Flickr, gebruiker foilman

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020