Excite

Hoe herken je de varkensgriep

De varkensgriep heeft in Mexico al veel slachtoffers gemaakt. Intussen is het virus ook naar de Verenigde Staten, Canada en Nieuw Zeeland overgewaaid. We geven je een overzicht van deze ziekte, de gevaren en hoe je symptomen  kan herkennen. Natuurlijk is deze griep een variant van de gewone griep. De symptomen zijn niet van elkaar te onderscheiden. Het is daarom het beste bij twijfel de huisarts te contacteren.

Wat zijn de symptomen?

De symptomen van varkensgriep lijken op die van de normale griep, zoals koorts, vermoeidheid, verloren eetlust, hoesten en keelpijn. Soms gaat dit gepaard met overgeven en diarree.

Wat is varkensgriep?

Een besmettelijke varkensziekte veroorzaakt door een griepvirus van het type A. Er zijn verschillende varianten van de ziekte en het virus steekt af en toe de kop op onder grote groepen varkens. De variant die zich nu verspreidt, wordt H1N1 genoemd.

Hoe kunnen mensen varkensgriep krijgen?

Hoewel mensen normaal gezien geen varkensgriep krijgen, kan het virus toch overslaan als mensen in contact geweest zijn met varkens. Ook kunnen mensen door andere mensen aangestoken worden, wat op dit moment aan het gebeuren is. Infectie kan doorgegeven worden door hoesten en niezen.

Hoe gevaarlijk is het?

Meer dan 103 personen zijn overleden en duizenden mensen zijn ziek, vooral in Mexico. Intussen zijn er ook gevallen bekend in de Verenigde Staten en Nieuw Zeeland. Onderzoek heeft uitgewezen dat het antivirusmedicijn seltamavir (Tamiflu) en zanamivir (Relenza) effectief zijn tegen deze menselijke variant van varkensgriep. Het probleem is dat griepvirussen kunnen muteren, waardoor de fabrikanten van de geneesmiddelen niet in alle omstandigheden kunnen verzekeren dat hun medicijn effectief is.

Volg hier de verspreiding van het virus

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020