Excite

Hoeren uit Letland typerend voor crisis

De Australische econoom John Hempton heeft een bijzondere economische analyse op zijn weblog geplaatst. Hempton wilde graag de huidige economische crisis uitleggen en gebruikte daarvoor Letse hoertjes als casestudy. Waarom ook niet. Het tijdschrift The Economist reageerde op het artikel van Hempton, eveneens met voorbeelden over prostitutie. Blijkbaar doen deze economen erg hun best de taal van het volk te spreken.

Volgens Hempton is het een kwalijke zaak dat de Letse overheid de nationale munt heeft gekoppeld aan de Euro. Door deze koppeling van de Letse Lat hebben de hoeren in Letland zich uit de markt geprijsd, vanwege de duurdere munt. Sekstoerisme neemt sinds de crisis dan ook af, terwijl dat een grote bron van inkomsten is in Letland. Klaarblijkelijk. Voor niet-Euro landen is het namelijk goedkoper om betaald te vrijen in Euro landen als Tsjechië. Kortom, door de crisis zijn hoeren in Letland duurder geworden dan hoeren in Praag. Het is symbolisch voor de andere takken in de Letse economie.

The Economist kwam echter met een tegenargument. Volgens het tijdschrift zijn hoertjes Giffen-goederen: als de prijs stijgt, stijgt ook de vraag. Dat bleek tijdens de crisis in Argentinië in de jaren '90. Er kwamen meer prostituees op de markt die hogere tarieven hanteerden. Toch naam de vraag naar hoertjes toe. Kortom, normaal doet de seksindustrie het juist goed tijdens een crisis, behalve nu in Letland. De valuta-effecten hebben daar een te grote invloed op de internationale vraag.

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020