Excite

Hoogtepunten interview prinselijk paar

Woensdagavond werd het langverwachte interview van de NOS en RTL met het prinselijk paar Willem-Alexander en Maxima uitgezonden. Het interview was al enkele weken geleden opgenomen, maar veel details waren er nog niet bekend. Het paar besprak onder andere de aanstaande troonswisseling op 30 april en de manier waarop zij het koningschap zullen invullen.

Geen verrassing

Voor prins Willem-Alexander en prinses Maxima was het geen verrassing dat koningin Beatrix haar abdicatie aankondigde in januari. Het paar was al geruime tijd op de hoogte. Voor Willem-Alexander was het wel tijd om aan zijn koningschap te beginnen. Hij kon namelijk geen afspraken meer maken waar hij zich voor langere tijd aan moest binden.

Afwezigheid prins Friso

De afwezigheid van prins Friso zal tijdens de ceremonie op 30 april geen rol innemen. Friso liep door een skiongeval ernstige hersenbeschadiging op en komt mogelijk nooit meer bij bewustzijn. “Vanuit de familie is het een heel moeilijk moment”, zei de prins. “Het is diep tragisch dat hij er niet is”, zei hij, “Je wilt dat iedereen daarbij is.” Willem-Alexander benadrukte wel dat de troonswisseling vooral een staatsrechtelijke aangelegenheid is. Volgens hem zijn koningin Beatrix en Friso’s echtgenote Mabel de hele dag bezig met Friso’s gesteldheid.

Staatsrechtelijk karakter

Vanwege het staatsrechtelijke karakter van de troonswisseling vindt Maxima het geen probleem dat haar vader niet aanwezig kan zijn. Het besluit werd al in 2002 genomen, met inspraak van de familie. Het feit dat haar vader niet welkom was bij haar bruiloft was volgens de prinses “wel pijnlijk”.

Oefenen

Maxima en Willem-Alexander hebben nog een paar weken om te oefenen voor de bijzondere Koninginnedag eind april. Ook de drie prinsesjes worden meegenomen in de ceremonie. Amalia, de oudste dochter van het stel, is zich volgens Willem-Alexander al heel bewust van haar bijzondere positie. “Ze realiseert zich heel goed dat zij de volgende is die aan de beurt is,” vertelt de toekomstig koning. Ze heeft hem al gevraagd hoe lang hij van plan is om koning te blijven. “Dan kan ze in haar agenda al een streep zetten,” grapt de prins.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020