Excite

Horst - Derrick - Tappert was Waffen-SS

Acteur Horst Tappert, beter bekend als Derrick, blijkt lid te zijn geweest van de Waffen-SS. In zijn jonge jaren maakte hij zelfs deel uit van de beruchte divisie Totenkopf. Tappert heeft zelf altijd geweigerd om over zijn verleden te praten, maar de Frankfürter Allgemeine wist het 'oorlogsverleden' van de acteur boven water te halen.

Archieven van de Wehrmacht

De ontdekker van het bijzondere verleden van Horst Tappert was socioloog Jörg Becker. Hij stuitte bij onderzoek voor een boek over communicatiewetenschapper Elisabeth Noelle-Neumann op informatie over Tappert. Zo bleek dat de acteur in 1947 deel uitmaakte van een theatergroep die was opgericht door Noelle-Neumann. Daarop besloot Becker in het verleden van de acteurs te duiken. Onderdeel van het onderzoek waren de gegevens van de Deutsche Dienststelle, die toegang hebben tot de archieven van de Wehrmacht.

Tappert bij pantserdivisie

Horst Tapper stond erom bekend dat hij niet over zijn verleden wilde praten. "Das geht Niemanden etwas an", antwoordde de acteur altijd op vragen over zijn vroege jaren. Hij heeft altijd gezegd dat hij verpleger was in een divisie van de Wehrmacht, maar eigenlijk was hij vanaf onbekende datum lid van een pantserdivisie in Arolsen. Vanaf 1943 was hij onderdeel van de elite-eenheid Totenkopf; die oorspronkelijk werd gevormd door voormalige kampbewakers. Tappert zou er de functie van grenadier hebben gehad, verantwoordelijk voor de luchtafweer.

Fanclub Derrick

De fanclub van Derrick is niet onder de indruk van de onthullingen en blijft achter hun idool staan. Fans vinden dat het verleden van de acteur met rust moet worden gelaten. "Wat voor nut heeft het voor degene die dit heeft onhuld?," vraagt een fan zich af. Tappert zou voor veel mensen altijd hun favoriete politieagent Derrick blijven. De acteur overleed in 2008 op 85-jarige leeftijd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020