Excite

Huisdier beschikbaar stellen voor wetenschap

Je huisdier beschikbaar stellen voor de wetenschap, kan dat tegenwoordig nog? Ja! In tegenstelling tot de oude methode, waarbij proefdieren gebruikt werden om op – vaak dieronterende wijze – producten voor mensen te testen, gaat het nu echter om het beschikbaar stellen van lichaampjes na hun dood. Begraven of cremeren is dus niet meer de enige oplossing.

Om het aantal diertjes dat in Nederland speciaal gefokt wordt als proefdier, en dat zijn er op dit moment meer dan een half miljoen per jaar, te beperken, heeft Proefdiervrij een Huisdierdonorcodicil bedacht. Dit codicil geeft huisdieren de mogelijkheid om donor te worden, waardoor overleden huisdieren de plaats kunnen vervangen van gezonde dieren die als proefdier gebruikt zouden worden.

Het initiatief is gestart in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde van deze universiteit zal ook de eerste zijn die gaat werken met het Huisdierdonorcodicil. Op de termijn is het echter de bedoeling dat niet alleen de UU, maar ook alle andere universiteiten hiermee gaan werken.

Het donorcodicil werkt vrij gemakkelijk: na het overlijden van een diertje kan de eigenaar het lichaam afstaan aan de universiteit. Hiervoor wordt, via een aantal dierenartsen in de regio, een formulier ingevuld. Op dit moment is het nog niet mogelijk om ook vooraf al aan te geven of je huisdier donor is. Natuurlijk kun je die wens altijd wel aangeven bij je dierenarts.

Uiteraard ziet een docent op de universiteit toe op het waardig en respectvol behandelen van het lichaam van het huisdier en de nazorg is vergelijkbaar als die bij de dierenarts.

Afbeelding: Flickr account annia316

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018