Excite

'Human iPod' Derek Paravicini geeft concert

Derek Paravicini is een bijzondere muzikant. Hij is namelijk blind, kan nauwelijks tellen, geen bladmuziek lezen en braille snapt hij niet. Bovendien is hij autistisch. Leren gaat hem erg moeilijk af. Dat is allemaal te danken aan hersenbeschadiging die Paravicini opliep tijdens zijn geboorte. Waarom zou je dan naar een concert gaan van deze 30-jarige blinde muzikant? Heel simpel, omdat hij de menselijke iPod is. Elk stuk muziek hoeft hij maar een keer te horen om het perfect na te kunnen spelen.

Dat talent viel al snel op, dus werd muziekleraar Adam Ockelford gevraagd om zoveel mogelijk muziek te leren. Dat viel niet mee. Autistisch als Paravicini is, staat hij niemand toe aan zijn piano te komen. Zodra Ockelford een toets aanraakte, kreeg hij een kopstoot van de Paravicini. Tja, hoe leer je zo iemand dan muziek aan? Ockelford schoof razendsnel Paravicini naar de hoek van de kamer, rende naar de piano en speelde een stuk muziek voordat Paravicini hem terug had gevonden. De autistische muzikant kon het vervolgens perfect naspelen dankzij zijn onnavolgbare geheugen.

Als muzikant is Paravicini weergaloos. Daarom is er nu een reeks concerten gepland in Engeland. Paravicini zal daarbij optreden met een compleet orkest. Dat worden interessante repetities, natuurlijk, hoewel Paravicini maar een keer aanwezig hoeft te zijn om het hele repertoire uit zijn hoofd te kennen. Bovendien heeft hij geen angst iets fout te doen. Dat zit niet in zijn systeem. Heerlijk, hadden we dat allemaal maar.

Afbeelding: Telegraph.co.uk

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020