Excite

Ierse Rode Kruis maakt eigen schandaal groter

Het Ierse Rode Kruis besloot tot actie over te gaan toen een anonieme blogger zich kritisch uitte over de organisatie en beweerde dat er ongeveer 150.000 dollar, opgehaald voor de slachtoffers van de tsunami, helemaal niet voor de slachtoffers was gebruikt, maar gewoon op de bank stond.

Het Rode Kruis klaagde de blogger aan, maar maakte het verhaal daarmee veel groter dan het was. Eerder kreeg het namelijk niet zoveel aandacht, maar nu haalde het de voorkant van de Ierse Sunday Times. Ondanks dat gaat het Rode Kruis gewoon door met haar aanklacht, die overigens aan Google gericht is. Google zou volgens het Rode Kruis de blogger de mond moeten snoeren.

In het artikel uit de Sunday Times wordt onder meer melding gemaakt van het bedrag. De krant weet bovendien te vertellen dat het geld in 2005 is opgehaald. In 2005, 2006, 2007 en 2008 heeft het geld op een gewone bankrekening gestaan, tot het werd opgemerkt tijdens een audit. Toen werd het geld ineens toebedeeld aan de slachtoffers en overgemaakt. Vervolgens werd het verhaal in de doofpot gestopt.

De meeste leden van de Raad van Bestuur kwamen er dan ook pas in 2009 achter, toen er over gesproken werd in het Village magazine.

Het Rode Kruis is hierdoor sterk onder vuur komen te liggen en medewerkers was al verteld dat er ontslagen zouden vallen. Dat is er echter nooit van gekomen. Nu het bericht weer in de media verschenen is, vragen veel mensen echter om harde acties en tenminste een open onderzoek. Mogelijk zullen de mensen die verantwoordelijk zijn voor deze enorme fout alsnog ontslagen worden.

Afbeelding: Flickr account 96dpi

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020