Excite

IJsbeer Knut dood: veel kritiek op dierentuin

Knut, de ijsbeer en publiekslieveling van de dierentuin in Berlijn, is zaterdag overleden. Knut dreef in het water bij het ijsberenverblijf. De ijsbeer werd vier jaar oud.

Waardoor Knut is overleden, is niet bekend. Maar er was al langere tijd kritiek op de directie van de dierentuin. Die kritiek is alleen nog maar gegroeid na het overleden van de publiekstrekker van de dierentuin. Volgens dierenbeschermers had Knut nooit in één verblijf mogen worden opgesloten met drie vrouwelijke ijsberen waar hij niet mee kon opschieten.

"Het was voor elke leek zichtbaar dat Knut onder enorme stress stond", zegt de dierenbeschermingsorganisatie Peta in Bild. Knut werd kort na zijn geboorte in december 2006 door zijn moeder verstoten en daarna door een dierenverzorger met de fles groot gebracht. Experts zeiden toen al dat het niet goed is als een ijsbeertje door mensen wordt opgevoed en gedragsproblemen zou krijgen.

Sinds zijn verhuizing naar het grote ijsberenverblijf was Knut onder een dak met drie vrouwtjes, Tosca (zijn moeder), Nancy en Katjuscha. Hij werd regelmatig door hen gebeten en bedreigd. Zaterdagmiddag waren honderden bezoekers van de Berliner Zoo er volgens De Telegraaf getuige van hoe Knut een soort epileptische aanval kreeg, in het water plonsde en overleed.

Op Facebook en Twitter wordt geschokt gereageerd op de dood van Knut. "Ik ben onbeschrijfelijk triest. Jij bent een fantastische ijsbeer geweest!", schrijft iemand. Dinsdag of woensdag wordt er autopsie op Knut gepleegd en moet er meer duidelijkheid komen over de doodsoorzaak.

Afbeelding: Flickr account iPhotograph

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020