Excite

IJsland wil niet betalen

Hoewel het Icesave debacle alweer anderhalf jaar geleden is, tonen de IJslanders nog niet echt dat ze zich schuldig voelen en de gedupeerde Nederlanders hun centjes willen teruggeven. Icesaving, een vereniging van gedupeerde spaarders, vindt dat de Nederlandse minister van Financiën nu eens actie moet ondernemen.

Hoewel in het IJslandse parlement een voorstel om de schulden af te betalen vorige week werd aangenomen, sprak de president van IJsland voor de tweede maal zijn veto uit.

Bij monde van woordvoerder Gerard van Vliet laat Icesaving weten dat de Nederlandse minister van Financiën, Jan Kees de Jager zich gedraagt als een tandeloze leeuw. Hij zou moeten laten merken dat het ‘tijd wordt dat de IJslanders merken dat ze de boel niet ongestraft kunnen belazeren.’ Volgens van Vliet zou Nederland druk moeten uitoefenen, bijvoorbeeld door handelsmaatregelen of het blokkeren van de IJslandse toetreding tot de Europese Unie.

In totaal heeft Icesaving 259 leden, die samen meer dan 25 miljoen euro op het spel hebben staan. De eerste €100.000 per spaarrekening viel onder de Nederlandse bankgarantie, de rest zijn ze kwijt.

Wel zijn er al afspraken met de regeringen van Nederland en het Verenigd Koninkrijk dat het geld dat beide overheden aan bankgaranties kwijt waren wordt terugbetaald. Nederland heeft nog 1,3 miljard euro tegoed van de eilandstaat.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Shiny Things

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021