Excite

Imago van FIFA moet worden opgepoetst

Alle verhalen over corruptie hebben de FIFA geen goed gedaan. Sepp Blatter, de voorzitter van de FIFA, is dan ook van plan om het imago van de wereldvoetbalbond te verbeteren. Hij gaat daarvoor een speciale task force instellen.

De FIFA kreeg de afgelopen weken volop kritiek op de toewijzing van de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022. Die zullen gaan plaatsvinden in Rusland en Quatar. Onder andere Nederland had zich kandidaat gesteld als gastland, samen met België, en ook in ons land ontstond veel oproer over vermeende corruptie en oneerlijkheid bij de keus van de wereldvoetbalbond.

De Kamerfracties stelden zich kritisch op, en minister Schippers van Sport beloofde met andere ministers uit de Europese Unie over de FIFA te zullen spreken. ‘Dit soort grote sportbonden moet orde op zaken stellen.’ De gang van zaken rondom het Nederlandse WK-bid zal worden geëvalueerd.

Twee officials van de FIFA werden geschorst voor de stemming van de twee wereldkampioenschappen op 2 december. Drie andere leden van het uitvoerend comité kwamen in opspraak naar aanleiding van een documentaire van de BBC. ‘Ik moet het steeds weer zeggen, maar er is niemand veroordeeld of aangeklaagd’, zegt Blatter ter verdediging.

De Zwitser denkt overigens niet dat zijn eigen positie als voorzitter gevaar loopt. Volgens eigen zeggen heeft de 74-jarige bewindsman nog nooit zoveel steun gekregen als in de afgelopen tijd. Hij vindt dat sommige media zich wel heel bezeten op de FIFA hebben gestort. ‘Als de media stoppen met die arrogante houding en terugkeren in de realiteit, komt het wel weer goed’, zo denkt hij.

Afbeelding: Flickr, gebruiker fdecomite

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020