Excite

Informatie belastingontduikers voor Wikileaks

Wikileaks. Voor dit jaar was het nog nagenoeg onbekend, maar als je tegenwoordig iets belangrijks van het hart moet dan is Wikileaks een site om rekening mee te houden. Zeker als je ook graag wilt dat de hele wereld het weet. Een Zwitserse bankier wil nu gegevens over belastingontduikers doorspelen aan de club van Julian Assange.

De overdracht van gegevens staat gepland voor vandaag. Volgens bankier Rudolf Elmer gaat het om de gegevens van 2000 individuen en bedrijven met een offshore account. Mogelijk komen hierdoor gevallen van belastingontduiking aan het licht.

Het gaat voornamelijk om Britse en Amerikaanse personen en bedrijven. Volgens Elmer zitten er ook gegevens bij van zo’n 40 politici. Mocht blijken dat hier belastingontduikers tussen zitten is een schandaal natuurlijk zo geboren. Elmer is een bankier bij de Julius Baer bank die werkte op de Kaaimaneilanden. In eigen land wordt hij vervolgd, omdat hij volgens zijn voormalige werkgever informatie heeft gestolen.

Elmer zegt dat zijn doel is om de wereld beter bewust te maken van wat er zich achter de schermen afspeelt. ‘Ik heb geen probleem met één bepaalde bank, maar wel met het systeem,’ zei de klokkenluider tegen de Britse krant The Observer.

Volgens de advocaat van Elmer heeft zijn cliënt het misbruik eerst proberen aan te kaarten bij Julius Baer zelf. Vervolgens is hij naar de Zwitserse Justitie gegaan. Toen hij bij beide nul op het rekest kreeg, dacht Elmer aan Wikileaks.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Dave Dugdale

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020