Excite

Injectienaalden Mexicaanse griep zijn bot

De injectienaalden die gebruikt worden om mensen het vaccin tegen de Mexicaanse griep te geven, zijn bot, aldus huisarts Jan Takken. Het injecteren kan hierdoor wat meer pijn doen dan normaal gesproken het geval is. Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) ligt dit net even wat anders.

Voor de Mexicaanse griep wordt namelijk gebruik gemaakt van een ander soort naald dan normaal gesproken gebruikelijk is. Ook het Nederlands Vaccin Instituut (NVI) beaamt dit: de naalden zijn speciaal ontwikkeld voor dit type vaccinatie. Iedere naald is voorzien van een heel dun beschermlaagje. Dit beschermlaagje wordt bij het opnemen van het vaccin uit het flesje een beetje omhoog geduwd, waardoor de naald eigenlijk wat dikker aanvoelt.

Volgens de woordvoerder van de LHV is er dan ook niet direct sprake van botte naalden, maar meer van speciale naalden. De naalden zijn juist ontwikkeld om de huisartsen werk te besparen. Zij hoeven minder handelingen te verrichten en ook de kans op prikincidenten wordt verkleind. Volgens het NVI is er ook nog geen klacht over botte naalden binnengekregen en wijzen ook tests uit dat de naalden niet bot zijn.

Huisarts Jan Takken schiet daar echter niet zoveel mee op en heeft daarom besloten om zelf materiaal in te slaan. Kosten? 500 euro. De rekening hiervan stuurt hij op naar minister Klink van Volksgezondheid. Als die niet wil betalen, moet hij dat binnen vijf dagen laten weten, zo stond in de aangetekende brief die naar hem verzonden werd. Tot nu toe heeft Jan Takken in ieder geval nog niets van de minister gehoord.

Afbeelding: Flickr account stevendepolo

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020