Excite

Italiaanse regering hekelt het filmfestival van Cannes

Het is weer even stil geweest rond Silvio Berlusconi. Hij was een tijd geleden flink in het nieuws vanwege seksschandalen en andere affaires. Een heel positief beeld hebben niet-Italianen over het algemeen niet van hem en ook binnen Italië komt steeds meer kritiek op de leider. Hij heeft sterk dictatoriale trekjes en dat valt niet lekker, gezien de geschiedenis.

Op het filmfestival van Cannes werd een film vertoond die Berlusconi in een kwaad daglicht stelt. Het is de film Draquila: Italy Trembles van de Italiaanse satiriste Sabina Guzzanti. Het laat zien hoe de Italiaanse regering omsprong met de gevolgen van de aardbeving bij L'Aquila. Dat stadje veranderde in puin door een aardbeving van 6,3 op de schaal van Richter, waar ook nog eens 300 mensen bij om het leven kwamen. De afhandeling van de aardbeving is bij veel Italianen in slechte aarde gevallen.

Berlusconi beloofde veel net na de aardbeving. Nu heeft hij zeker wat geld overgemaakt, maar daar blijft het ook bij. L'Aquila is nog steeds een spookstad, met een vrijwel volledig afgesloten centrum. Inwoners mogen niet zelf hun huizen herstellen in het kader van veiligheid, maar wie het dan wel doet is nog steeds niet duidelijk. Veel inwoners verblijven nog in kampen die veel verder van het stadje zijn opgezet dat de bedoeling was en tegen een veel hogere kostprijs. Dat alles komt terug in Draquila.

De naam Draquila is een samenvoeging van Dracula en L'Aquila, want Guzzanti wil in de 90-minuten durende film laten zien hoe Berlusconi als een vampier te werk gaat met Italië. Hij, noch de minster van cultuur Sandro Bondi, zijn aanwezig geweest op het filmfestival van Cannes. De film wordt door de Italiaanse regering een stuk propaganda genoemd, waarin alleen leugens verteld worden. In L'Aquila zelf is de film overigens zeer goed ontvangen, hoewel lang niet alle inwoners mee durfden te werken. Dat zegt wellicht al voldoende.

De trailer van Draquila

Afbeelding: Radiotorregenova.it

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020