Excite

Italiaanse Vogue tegen anorexia

Eetstoornissen zijn vervelend, ongezond en in sommige gevallen zelfs dodelijk. Stoornissen als anorexia of boulimia treffen meestal jonge meisjes die in veel gevallen slechts door intensieve begeleiding van deze geestesziekten afkomen. De gevolgen zijn vreselijk, maar toch zijn er websites die anorexia promoten. De hoofdredacteur van de Italiaanse editie van Vogue is een petitie begonnen tegen dit soort websites.

Op haar blog haalde Franca Sozzani een onderzoek aan dat door de Universiteit van Haifa was uitgevoerd. Daaruit bleek dat meisjes die veel tijd aan Facebook besteden een grotere kans hebben op anorexia. Ook blootstelling aan reclames voor mode of muziekvideo’s heeft een negatief effect.

Volgens Sozanni kreeg de mode-industrie lange tijd de schuld van de anorexia-epidemie, omdat modellen vaak lang en slank waren. "Maar nu blijkt dus dat het niet alleen mode is of de ouders van deze meisjes. Hoe langer je op Facebook bent ingelogd, des te meer kans heb je om anorexia te krijgen."

Sozanni denkt dat meisjes op Facebook rolmodellen tegenkomen die een onrealistisch beeld van de werkelijkheid geven. Dat beeld wordt vaak nog verder verwrongen met behulp van fotobewerkingssoftware zoals Photoshop. Nog gevaarlijker zijn zogenaamde pro-ana websites, zegt Sozanni. Van de websites, die anorexia verheerlijken, zijn er volgens de hoofdredactrice "ontelbaar veel, en de aantallen groeien vooral in de Verenigde Staten nog steeds."

Afbeelding: Flickr, gebruiker distar97

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020