Excite

Japan pompt radioactief water in zee

Tokyo Electric Power, oftewel Tepco, is op dit moment bezig met het wegpompen van 10.000 ton radioactief water uit de kerncentrale van Fukushima. Deze kerncentrale werd sterk beschadigd tijdens de aardbevingen en tsunami die Japan troffen. Door het water weg te pompen, kan het gebouw vrijgemaakt worden voor de opslag van nog zwaarder bestraald water.

Inmiddels heeft Japan ook al hulp gevraagd aan een Russisch schip. Dat moet helpen met het verwerken van radioactief afval. Experts menen dat de impact van het lozen in zee maar beperkt zal zijn. Bovendien was er geen andere optie meer mogelijk. De Japanse regering is dan ook niet blij met de maatregel, maar had geen keuze. Alleen zo kon ergere vervuiling nog voorkomen worden.

Dat Japan de hulp van de Russen inschakelt is niet verwonderlijk. Rusland en Japan werkten samen aan het Landysh-platform dat helpt bij de verwerking van nucleair afval. Het platform is op een schip gemonteerd en wordt door Rusland gebruikt voor het slopen van nucleaire onderzeeërs. Ook de enorme hoeveelheden besmet water in de kerncentrale zouden met behulp van dit platform verwerkt kunnen worden.

De bewoners van de regio zijn wel bang voor de impact van het vervuilde water en denken dat het wel eens gevolgen kan hebben voor het visbestand in de regio.

Afbeelding: Flickr account Abode of Chaos

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020