Excite

Jodium voor dochtertje Kim Clijsters

De problemen met atoomreactoren in Japan maken veel mensen bang, waaronder de Belgische toptennisser Kim Clijsters. Ze gaat zelf zo ver dat ze haar dochtertje jodium voert om de gevaren van radioactieve besmetting af te wenden.

De paniek sloeg vorige week bij Clijsters toe bij het toernooi van Indian Wells, aan de westkust van de Verenigde Staten. Op het moment dat Clijsters zich moest terugtrekken uit het toernooi vanwege een blessure, waaide er een wolk met radioactief materiaal vanuit Japan richting de Verenigde Staten.

‘Toen ik dat hoorde dacht ik maar één ding. Ik moet hier zo snel mogelijk weg,’ zei Clijsters tegen de Telegraaf. ‘Ik ben meteen naar de Wholefoods gespurt en heb alles gekocht waar natuurlijk jodium in zat. Een grote zak vol. Zeewier, chlorella, spirulina, kelp. Om in de yoghurt van Jada te mengen. Ik was echt in paniek.’

Overigens is de paniek bij Clijsters nog steeds niet over. Zo heeft ze al aangekondigd niet naar de WTA toernooien in Peking en Tokio te gaan, die pas over zeven maanden plaats hebben.

Bij kernrampen wil kan er nog wel eens voorkomen dat er radioactief jodium in de lucht terecht komt. Deze kan worden opgenomen door de schildklier, waardoor er een gevaar op kanker ontstaat. Door het slikken van jodiumtabletten raakt de schildklier verzadigd, en zou het geen radioactief jodium meer op moeten nemen. Het beschermt echter niet tegen besmetting door andere stoffen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker edwinmartinez1

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020