Excite

Jonge kinderen kennen Hitler niet

Vraag een willekeurige Nederlander naar Hitler en je zult een gedetailleerde omschrijving krijgen van de man die een centrale rol speelde in de Tweede Wereldoorlog. Stel dezelfde vraag op een Britse school en je zult versteld staan van de antwoorden die daar gegeven worden.

Uit een onderzoek blijkt namelijk dat één op de twintig Britse schoolkinderen niet op de hoogte is van de ‘carrière’ van Adolf Hitler. Zij denken dat hij een Duitse voetbalcoach was. Ook met de overige feitenkennis over de Tweede Wereldoorlog is het onder deze jongeren slecht gesteld. Zo’n 5% denkt dat de holocaust een ‘feest was om het einde van de oorlog te vieren’. Nog eens één op de zes betitelt Auschwitz als een pretpark.

Deze schokkende resultaten kwamen naar voren uit een onderzoek dat gehouden werd onder 2.000 Britse kinderen van 11 jaar oud. Zij blijken nog maar heel erg weinig over de Tweede Wereldoorlog te weten. Voor de organisatie die het onderzoek uitvoerde, waren de resultaten reden voor ingrijpen. Zij vinden het ontzettend belangrijk dat ook jonge kinderen de geschiedenis van hun land kennen.

Als gevolg van de resultaten uit dit onderzoek is er een nieuw plan gelanceerd. Volgens dit plan moeten zo’n 1.350 oorlogsveteranen langs scholen in Groot-Brittannië om te vertellen over de oorlog. Zij zullen daar niet alleen de droge feiten neerleggen, maar ook vertellen over hun eigen ervaringen en de gruweldaden die in de oorlog gepleegd zijn.

Afbeelding: Flickr account PAUL

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020