Excite

Jongetje krijgt vijf donor-organen tijdens één operatie

Organen houden je in leven. Het is dan ook op zijn zachtst gezegd irritant als één van die organen er mee ophoudt. Gelukkig kunnen we tegenwoordig transplanteren. Het enige wat dat vaak nog in de weg staat is de beschikbaarheid van de organen. Overigens kan bij orgaantransplantaties van alles misgaan. Daarom is het ook zo bijzonder dat een Spaans jongetje van vier maar liefst vijf nieuwe organen kreeg tijdens één operatie.

Dat maakte het Hospital Unversitario de La Paz in Madrid gisteren bekend. Bij de Baskische kleuter Ibai werden zijn maag, lever, twaalfvingerige darm, dunne darm en pancreas vervangen. Dit was nodig nadat Ibai in een ander Spaans ziekenhuis was geopereerd aan een tumor.

Deze tumor bleek een parasitaire tweeling te zijn. Een soort van Siamese tweeling, maar dan in je buik. De opererende chirurg schrok daar blijkbaar zo van dat hij pardoes een paar slagaderen doorsneed waarna Ibai naar Madrid werd gehaast.

Hoewel de operatie een succes was moet nog blijken of het lichaam van Ibai de nieuwe organen niet afstoot. Vast staat in ieder geval dat de dreumes de rest van zijn leven anti-afstotingsmedicijnen moet blijven slikken, zogenaamde immunosuppressiva.

Afbeelding: Flickr, gebruiker salimfahdley

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021