Excite

Koning Albert treedt af

De Belgische vorst koning Albert II kondigde woensdag zijn aftreden aan. De abdicatie zal al op 21 juli zijn; dat is over krap drie weken. Koning Albert II zal worden opgevolgd door zijn oudste zoon, kroonprins Filip.

Toespraak koning Albert

De 79-jarige koning maakte zelf zijn aftreden bekend, via een toespraak die integraal werd uitgezonden op vier grote televisie- en radiozenders. Hij vertelt daarin dat zijn leeftijd en zijn gezondheid het hem niet meer toelaten zijn ambt uit te voeren zoals hij dat zou willen doen. “Diep ontroerd richt ik mij vandaag tot u allen,” begon de koning zijn toespraak vanmiddag om 18.00 uur.

Volgende generatie

“Het ogenblik is aangebroken om de fakkel aan de volgende generatie over te dragen,” zegt koning Albert. Hij spreekt het vertrouwen uit in de kroonprins en zijn vrouw Mathilde. De datum 21 juli is gekozen, omdat het de nationale feestdag is van België. De eerste koning der Belgen, Leopold van Saksen-Coburg, legde op die dag in 1831 de eed af.

Belgische volk

Het Belgische volk werd alvast bedankt door de vorst. “We zullen hartelijke banden nooit vergeten. Wij danken u voor het vertrouwen en voor blijken van sympathie en van steun. Ook wel eens met enige kritiek, maar altijd hebben wij u een warm hart toegedragen.”

Troonopvolging

“Natuurlijk betekent het einde van mijn regeerperiode niet dat onze wegen nu uiteen gaan. Wel in tegendeel. Leve België,” besloot de koning zijn rede. Koning Albert zit dit jaar twintig jaar op de troon. Na zijn aftreden zal hij de titel ‘koning’ houden. Zijn zoon, vanaf dan koning Filip, is daarnaast ‘staatshoofd’. Filips oudste dochter Elisabeth van elf is nu de eerste in de lijn van de troonopvolging.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020