Excite

Koningin Beatrix treedt af

Koningin Beatrix treedt af op 30 april 2013. Op die dag zal Willem-Alexander als koning worden gehuldigd. Dat maakte de koningin zelf bekend in een eerder op de avond opgenomen televisietoespraak, die op vrijwel alle Nederlandse televisiezenders te zien was.

Bijzondere gebeurtenissen

Koningin Beatrix wees in haar toespraak op haar 75e verjaardag over enkele dagen. Daarnaast bestaat het koninkrijk dit jaar tweehonderd jaar. De combinatie van die twee “bijzondere gebeurtenissen” zijn voor de vorstin aanleiding om uit haar ambt terug te treden. “Dit lijkt mij een goed moment om deze stap te nemen, ” vertelt ze. “verantwoordelijkheid voor ons land moet in handen van de nieuwe generatie liggen.” Koningin Beatrix eindigt haar toespraak met een dankwoord voor het Nederlandse volk, dat zij koningin mocht zijn.

Koning Willem-Alexander

Met de huldiging van Willem-Alexander tot koning Willem-Alexander betekent dat zijn vrouw Máxima vanaf dan door het leven zal gaan als koningin, vertelde Mark Rutte maandagavond. Prinses Amalia (9) is vanaf dat moment de “vermoedelijke erfgename van de troon,” zo staat in de Grondwet.

Video toespraak

De volledige toespraak van koningin Beatrix is hier terug te zien.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021