Excite

Koninginnedag 2010 langzaam op gang

Vandaag is het weer Koninginnedag. Helaas is de dag begonnen met de nodige bewolking. Overal in Nederland laten feestvierders zich natregenen. Wellicht is de grijze bewolking de reden dat de dag pas langzaam op gang komt. Of het is het tot late stappen wat veel feestvierders vannacht hebben gedaan in de diverse grote steden. Zo werd Koninginnenach in Den Haag weer een traditioneel leuk feest, met ruim 200.000 bezoekers. Ondanks het gure weer heeft iedereen het naar zijn of haar zin gehad, maar dat betekent wel dat het vandaag allemaal wat minder snel gaat, natuurlijk.

Inmiddels is het treinverkeer van en naar Amsterdam professioneel ontregelt. In twee treinen richting het Centraal Station is aan de noodrem getrokken, waarna mensen over de rails zijn gaan wandelen. Niet de meest briljante beslissingen, zeker niet omdat het treinverkeer nu nagenoeg platligt. Monteurs van ProRail moeten de deuren van de stilstaande treinen fixen, terwijl de NS bezig is om iedereen weer van het spoor af te krijgen. Of het direct verband heeft met het langzaam op gang komen van de festiviteiten in Amsterdam, is de vraag. Dat zal ook wel aan het weer liggen. Men verwacht dat beiden in de middag flink bijtrekken en het alsnog een zonnig en vrolijk feest wordt in de hoofdstad.

De Koninklijke familie is inmiddels op bezoek in Zeeland. Met hoedjes, uiteraard, ondanks het verbod. En ook met paraplu. Zelfs de monarchie ontkomt niet aan de spetters. Wemeldinge is inmiddels verlaten en de familie bezoekt nu Middelburg. Alles staat in het teken van bewaking. Veiligheid gaat voor plezier. Zo zijn er veel militairen te zien langs de route waar de koninklijk bus rijdt. Ook waar de familie aanwezig is, zijn veel militaire en politie op de been. Voor veel mensen is Koninginnedag vandaag dus niet genieten, plezier en koekhappen, maar ook opletten, analyseren en eventueel ingrijpen. Het wordt nog een onrustige dag!

Afbeelding: Flickr, gebruiker YME

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020