Excite

Koningspaar en Rutte naar Olympische Spelen in Sotsji

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Rutte gaan in ieder geval naar de Olympische Spelen in Sotsji in februari. Ook minister Edith Schippers van Sport reist af naar Rusland om de Nederlandse atleten een hart onder de riem te steken. Dat maakte premier Rutte vandaag zelf bekend. Belangengroep COC is teleurgesteld over het besluit en meent dat Nederland met het besluit “achteraan sluit” als het gaat om homorechten.

Mensenrechtensituatie

Er was even sprake van een mogelijke boycot van de Olympische Spelen van 2014, vanwege de mensenrechtensituatie in Rusland. Het is sinds 2013 verboden om openlijk homo te zijn in Rusland. Duitsland, de Verenigde Staten en Frankrijk hebben al wel besloten geen staatshoofd naar Sotsji te sturen. Rutte vertelde vrijdag dat niet naar de Spelen gaan wat hem betreft sowieso niks op zal leveren:

“Wij zien niets in een boycot. We denken dat het beter is de dialoog aan te gaan. We hebben herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en we zullen dat blijven doen.”

Meningen verdeeld

In de Kamer waren de meningen verdeeld over een aanwezigheid van Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders. Zo wilde de SP een algehele boycot van de Spelen, maar is de VVD altijd voorstander geweest van een bezoek van zowel premier Rutte als koning Willem-Alexander. Daar komt bij dat Willem-Alexander erelid is van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Rutte zegde toe waar mogelijk ook politieke gesprekken te gaan voeren in Rusland.

Grootste delegatie ooit

Nederland gaat met de grootste delegatie ooit naar de Olympische Winterspelen. Schippers: “Het is ook heel breed. We hebben heel veel bergsporten waar we als Nederlanders wonderbaarlijk genoeg heel goed in zijn.”

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021