Excite

Koninklijke familie kost 119 miljoen euro

Hoewel Nederland een democratie is, is er wel een koningshuis met veel aanzien. En zoals met alles, is een koninklijke familie niet gratis. In 2008 waren de kosten om het koningshuis in stand te houden 119 miljoen euro. Dat is een flink bedrag, maar dan heb je ook wat. Althans, de Oranjes hebben dan vooral wat. Nederland mag zich voor dat bedrag een koninkrijk noemen en in het Oranje voetballen.

Beveiliging en paleizen waren het duurst. De beveiliging, een hot issue na de aanslag op Koninginnedag, heeft in 2008 zo'n 40 miljoen euro gekost. Het renoveren van paleizen tikte 43 miljoen euro aan. Zo wordt momenteel het Paleis op de Dam in Amsterdam gerenoveerd en dat kun je niet even lekker goedkoop zwart laten doen, natuurlijk. De staatsbezoeken kwamen voor 1,5 miljoen op de rekening en aan overige vluchten werd acht ton uitgegeven. Ook de Rijksvoorlichtingsdienst koste een kleine miljoen euro en het onderhoud van zeilschip de Groene Draack werd gedaan voor 68.000 euro.

Dan hebben we de salarissen nog niet gehad. Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander kregen samen 6,1 miljoen euro. De koningin kon daarvan een kleine acht ton in haar zak steken, Willem-Alexander en Maxima kregen beiden 231.000 euro. Toch geen slechte baan, dus. En ver boven de Balkenende-norm. De rest van de 6,1 miljoen werd uitgegeven aan personeel en aan mensen die grotendeels in de familiesfeer voor het koninklijk huis werken. Een vage omschrijving en veel meer maakt het Rijksjaarverslag er dan ook niet van.

Afbeelding: Flickr.com

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020