Excite

Kop of munt geen eerlijke gok

Als je denkt dat je op een eerlijke manier een keuze kunt maken door voor kop of munt te kiezen, dan heb je het mis. In tegenstelling tot wat eerder gedacht werd, is de kans op ‘kop’ of ‘munt’ helemaal niet 50-50!

Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door een aantal Amerikaanse wetenschappers van de universiteiten van Stanford en California Santa Cruz. Zij gebruikten een hogesnelheidscamera om het muntje dat voor het tossen gebruikt werd te filmen.

Uit die beelden bleek dat de kans op kop het grootst is als de kopzijde ook naar boven gericht was tijdens het gooien. De kans op munt is weer het grootst als de muntkant naar boven was gericht tijdens het gooien. De kans dat de zijde die omhoog gericht was bij het gooien ook als ‘winnaar’ uit de bus komt is minimaal 51%. Deze kans kan echter oplopen tot maar liefst 60%.

De manier van gooien maakt het verschil tussen de 51 en de 60 procent: als je vanaf je duim gooit, dan zorg je voor extra effect, waardoor de kant die boven lag nog langer boven blijft liggen. De kans dat het muntje dan ook op die manier landt, is groot. Ook de ondergrond is van belang: een harde ondergrond kan dit effect veranderen, terwijl een zachte ondergrond dat niet doet.

Op dit moment wordt onder andere de aftrap van voetbalwedstrijden van de KNVB beslist door een muntje. Die vereniging geeft dan ook aan niet zo onder de indruk te zijn van de resultaten. Volgens hen zegt het niet zoveel, omdat de partijen zelf kop of munt mogen kiezen en het muntje altijd nog een keer omgekeerd wordt.

Afbeelding: Flickr account Vinay Deep

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020