Excite

Kunst kopen bij de bouwmarkt

Het kabinet wil 200 miljoen euro gaan bezuinigen op de subsidies voor kunstenaars. Die maatregel riep in eerste instantie vooral veel tegenstand op. Nu is er echter ook een groep kunstenaars opgestaan die de plannen van het kabinet Rutte juist steunt, en fel tegen gesubsidieerde kunst is. ‘Kunst is voor de massa en niet voor de elite’, is de achterliggende gedachte.

Art Marketing heeft de bouwmarkten Gamma, Karwei en Praxis aangespoord tot het openen van een eigen kunstgalerie. Het bureau uit Wormerveer werkt samen met enkele honderden kunstenaars, van wie er niemand subsidie ontvangt. Per week melden zich ongeveer nog acht kunstenaars aan, die mee willen doen.

Van hun kunstwerken worden reproductiesgemaakt, die in de bouwmarkten worden aangeboden voor prijzen variërend van 9,95 euro tot 500 euro. Dat is wel wat anders dan de duizenden euro’s die reguliere kunstgalerieën vragen. Om het kopen van kunst nog gemakkelijker te maken voor de consument, begint Praxis ook een webwinkel.

De directeur van Art Marketing, Theo Haksteen, wil betaalbare kunst voor veel mensen beschikbaar maken. ‘Geen fake kunst uit het Verre Oosten, maar van echte Nederlandse kunstenaars’, zo zegt hij.

Via Art Marketing worden ook al kunstwerken geleverd aan andere grote winkelketens, zoals Blokker, Leen Bakker en Marskramer. Haksteen is niet bang dat de waarde van de originele kunstwerken minder waard wordt door de verkoop van reproducties.

Afbeelding: Flickr, gebruiker pugno

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020