Excite

Kunstenares wint kort geding tegen Louis Vuitton

De Deense kunstenares Nadia Plesner mag een Vuitton-tas laten zien in haar schilderij. Dat was de uitspraak van de rechtbank. Eerder legde de rechter haar een dwangsom op voor een schilderij waarin ze een afbeelding van een Vuitton-tas had laten zien. Via een kort geding probeerde ze onder die dwangsom uit te komen.

Plesner gebruikte de tas in haar kunstwerk Darfurnica, dat gebaseerd is op Guernica van Picasso. In het schilderij is duidelijk te zien hoe een mager jongetje een tas van Vuitton beet heeft. Dat beeld ging Vuitton te ver en het modehuis spande een rechtzaak aan, waarin werd geoordeeld dat Plesner een dwangsom van 5000 euro moest betalen voor elke dag dat het beeld gebruikt werd. Volgens Vuitton wilde Plesner namelijk niet zozeer kunst maken, maar ging het haar meer om het promoten van haar eigen naam.

Plesner heeft inmiddels aangegeven dat zij zich juist wilde verzetten tegen de berichten in de media over nietszeggende beroemdheden. Volgens een hoogleraar van de Universiteit Twente probeert Plesner duidelijk te maken dat iemand die zo’n tas draagt en zogenaamd beroemd is, meer aandacht krijgt dan iemand die niet eens genoeg te eten heeft. Het ging dus echt om een kunstwerk met een politieke boodschap.

Afbeelding: Flickr account achimh

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018