Excite

Kwartetten met Hitler

Een kaartspelletje is in Duitsland niet goed ontvangen. Je kunt natuurlijk ook op je klompen aanvoelen dat een spel met de naam Führer Kwartet niet heel goed valt in een land dat nog steeds worstelt met haar verleden.

Zoals de naam al doet vermoeden, is het de bedoeling dat de speler gaat kwartetten met de beeltenis van Adolf Hitler en andere despoten op de kaarten. Naast Adolf kan men in dit gezellig familiespel ook dictators zoals Mao Ze Dong, Stalin en Pol Pot verzamelen.

Het spel werd voor het eerst aan de wereld getoond op een speelgoedbeurs in Neurenberg. De politie stelde gelijk orde op zaken: Het standje van de fabrikant werd weggehaald. Het is in Duitsland namelijk verboden om symbolen zoals hakenkruizen te tonen.

Volgens de makers van het spel, dat al sinds 2008 op de markt is, is het de bedoeling geweest om een ‘ironische stelling in te nemen.’

De Duitse Justitie ziet de humor er niet van in en klaagt de fabrikant aan. Volgens een woordvoerder van het Openbaar Ministerie mag de beeltenis van Adolf Hitler namelijk niet op deze manier gebruikt worden.

Fabrikanten Joerg Wagner and Juergen Kittel hopen op een goede afloop. ‘Op de kaarten worden deze mensen absoluut niet opgehemeld. Sterker nog, ze worden belachelijk gemaakt.’

Elke kaart is naast de afbeelding van een dictator voorzien van informatie over de betreffende persoon.

Afbeelding: Flickr, gebruiker ironskyfilm

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020