Excite

Laatste originele Dubliner overleden

Mede-oprichter van de Ierse folk groep The Dubliners Barney McKenna is donderdagavond op 72-jarige leeftijd overleden. Hij was het nog laatst levende originele bandlid van de band. McKenna stond ook bekend om zijn bijnaam Banjo Barney, die hij dankte aan zijn muziekinstrument van keuze. Hij speelde eerder dit jaar nog mee in de 50-jaar jubileumtour van The Dubliners. De Ierse president Michael D. Higgins dankte McKenna “voor zijn grote bijdrage voor de Ierse muziek.”

Kopje thee

Barney McKenna overleed tijdens een bezoek aan goede vriend Michael Howard, een beroemde Ierse klassieke gitarist. De twee mannen zaten te praten tijdens een kopje thee, toen het hoofd van Barney ineens omlaag zakte. Medici gaven via de telefoon tips aan Michael om Barney te reanimeren, maar dat mocht niet baten. Hoewel Michael bedroefd is om het verlies van zijn vriend, heeft hij toch een mooie herinnering aan het laatste moment met de banjospeler: “Ik vind troost in het feit dat hij op een vredige manier is heengegaan, zittend aan zijn ontbijttafel met een kopje thee.”

Invloedrijk

Barney McKenna wordt gezien als één van de meest invloedrijke banjospelers in de Ierse folkmuziek. De band The Dubliners scoorde hits als Seven Drunken Nights en Dirty Old Town, waarbij het banjospel altijd aanwezig was. McKenna speelde vorige maand nog tijdens een Britse toer van The Dubliners, die met nieuwe leden nog altijd bestaat. De band werd in 1962 opgericht in O’Donoghue’s, een pub in Dublin. De andere drie oprichters (Ronnie Drew, Ciaran Bourke en Luke Kelly) stierven in 2008, 1988 en 1984.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020