Excite

Lager belastingtarief dankzij vondst zwart geld

De Nederlandse fiscus is goed bezig. Er wordt al een tijdje een campagne gevoerd om zoveel mogelijk zwart geld uit het buitenland terug te vinden en alsnog te belasten. De actie is een groot succes. De belastingdienst heeft een zogenaamde inkeerregeling gelanceerd, waarbij spijtoptanten hun zwarte geld dat in belastingparadijzen in het buitenland staat, zonder gevolgen alsnog kunnen aangeven bij de belastingdienst. Een soort generaal pardon voor sjoemelaars dus. De belastingdienst spreekt van een groot succes en krijgt geld terug van grote sommen zwart geld.

Staatssecretaris Kees de Jager van Financiën is ook blij met deze golf van inkomsten voor de Nederlandse staat. Hij vindt dat de overheid daar iets mee moet doen. Iedereen moet profiteren van de succesvolle actie van de belastingdienst, omdat iedereen in principe ook 'lijdt' onder die andere campagnes van de belastingdienst, zoals inkomstenbelasting, accijnzen en BTW. Daarom stelt De Jager dat de belastingtarieven op inkomsten omlaag kan. Het zwarte geld dat nu massaal wordt aangegeven, moet volgens De Jager dus leiden tot een daling van de inkomstenbelasting bij andere mensen. Hij noemt dit zelf 'logisch'.

Hoe en wat, dat weet De Jager ook nog niet precies. Hij laat deze beslissing graag over aan het volgende kabinet, wat natuurlijk weer voordelen oplevert tijdens de komende verkiezingen. Een belastingvoordeel, dus. Het hangt ook grotendeels af van de hoeveelheid geld die de belastingdienst oprakelt met behulp van de inkeerregeling. Dit jaar alleen al is er 187 miljoen euro extra belastinggeld opgehaald dankzij deze regeling. En nog lang niet alle belastingparadijzen hebben hun gegevens openbaar gemaakt voor de belastingdienst. Kortom, dat kan nog wat worden!

Afbeelding: Flickr.com

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020