Excite

Lamrabet wint BNG Nieuwe Literatuur Prijs

De Vlaams-Marokkaanse schrijfster Rachida Lamrabet heeft donderdagavond de BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2008 gewonnen. Ze nam de prijs in ontvangst in het Theater van 't Woord in Amsterdam. Haar verhalenbundel Een kind van God won de prijs.

De BNG Nieuwe Literatuur Prijs is bedoeld voor Nederlandstalige auteurs, jonger dan veertig jaar, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en volgens de jury nog niet voldoende aandacht hebben gehad. Voorwaarde is ook dat het boek in 2008 gepubliceerd is.

Dit jaar waren er maar vier nominaties, minder dan in alle voorgaande edities waar traditioneel zes werken uitgezocht werden. De andere genomineerde auteurs waren Rodaan Al Galidi met Dorstige rivier, waar hij een eervolle vermelding voor kreeg, Gustaaf Peek met Dover en Vrouwkje Tuinman met Buurvrouw. De jury vermeldde op de uitreiking verder nog dat alle auteurs een bijzonder grote maatschappelijke betrokkenheid in hun werk laten zien.

Net zoals in BNG Nieuwe Literatuur Prijs 2007, won een bundel kortverhalen de prijs van 15.000 euro, ter beschikking gesteld door de Bank Nederlandse Gemeenten. Ook werd een sculptuur overhandigd,  gemaakt door Theo van Eldik. Een kind van God maakt racisme en discriminatie voelbaar en werd door de jury "een rit door de hedendaagse grootstad" genoemd.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020