Excite

Landing prins Willem nagespeeld

Scheveningen was vandaag het decor van de landing van Willem Frederik, de eerste koning van Nederland. Op het strand werd Huub Stapel, die de rol van Willem Frederik op zich nam, rond het middaguur onthaald door honderden figuranten. De landing is onderdeel van de viering van het tweehonderdjarig bestaan van het koninkrijk der Nederlanden.

Figuranten

Het spektakel trok duizenden toeschouwers, waaronder koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij zagen hoe de figuranten te voet en te paard op het stand met elkaar vochten, terwijl ‘prins Willem Frederik’ met een speciaal amfibievoertuig vanuit zee het strand op kwam. De figuranten, in historische kostuums, zwaaiden met oranje zakdoeken en riepen “Welkom terug op Nederlandse bodem” en “Oranje boven.” Daarna werd ‘de prins’ door de stad gereden.

Tweehonderd jaar geleden vertraagde het weer de reisplannen van Willem Frederik. Twee dagen later dan gepland arriveerde de prins toen met een sloep. Vandaag zou ook een sloep gebruikt worden voor de landing, maar de golven waren, ook nu, te hoog. Volgens een woordvoerder van de Koninklijke Marine zijn de golven in de branding vandaag twee tot drie meter hoog. Een sloep zou daarom niet verantwoord zijn geweest. “Voor het publiek verandert er echter weinig. De show staat en alles gaat gewoon door, alleen de manier waarop de prins aankomt verandert,” aldus de woordvoerder.

Officiële bijeenkomst

Vandaag staat verder de officiële feestelijke bijeenkomst ter ere van de verjaardag van het koninkrijk op het programma. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen vanmiddag de viering in de Ridderzaal bijwonen, samen met onder anderen prinses Beatrix en premier Rutte. De dag wordt afgesloten met het Koninkrijksconcert in het Circustheater.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021