Excite

Leger Egypte is betrokken bij martelingen

Volgens mensenrechtenorganisaties en actievoerders heeft het leger van Egypte mensen in het geheim opgepakt om hen te martelen. Het gaat hier vermoedelijk om duizenden mensen die sinds het begin van de protesten in Egypte zijn opgepakt. Alles is in het geheim gebeurd, om de indruk te wekken dat het leger neutraal was tijdens de demonstraties.

Hossam Bahgat, voorman het Egyptische Initiatief voor Individuele Rechten, geeft aan dat er steeds meer meldingen komen van vermiste mensen. Familieleden en vrienden denken dat de vermisten door het leger zijn aangehouden. Ook zegt hij dat het voor het leger al genoeg is wanneer je een pamflet draagt, of deelneemt in een demonstratie.

Ook zijn er mensen die aangeven dat ze inderdaad zijn opgepakt. Zij vertellen dat de militairen hen veelvuldig hebben geslagen en getrapt. Sommige zijn meermaals achter elkaar tussen hun benen geschopt.

De demonstraties in Egypte zijn ruim twee weken aan de gang. Mensen hebben zich verzameld in Caïro om te protesteren tegen president Mubarak, de werkloosheid en de hoge prijzen van levensmiddelen. De Nederlandse overheid heeft een negatief reisadvies gegeven voor toeristen, maar toch kan er wel weer gevlogen worden vanaf 20 februari. Dit is echter alleen naar de kustgebieden. Het ziet er voorlopig nog niet naar uit dat de demonstraties snel zullen ophouden in Egypte. De bevolking is nog steeds zeer ontevreden.

Afbeelding: Flickr account garyjd

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020