Excite

Levenslang voor kind

Als je iets ergs doet, dan ga je de gevangenis in. Maar is het eerlijk dat je je leven lang wordt opgesloten voor iets dat je als elfjarige hebt gedaan? Dit lot staat Jordan Brown uit de Amerikaanse staat Pennsylvania te wachten.

En dat het rotjoch een celstraf verdient, dat staat buiten kijf. Hij wist het namelijk voor elkaar te krijgen om zijn stiefmoeder dood te schieten met een geweer. Om het allemaal nog wat erger te maken was zijn stiefmoeder op dat moment zwanger.

Sinds 2005 mogen kinderen in Amerika niet meer ter dood veroordeeld worden. Wel mag levenslang gegeven worden, maar alleen in moordzaken. En laat de inmiddels dertienjarige Jordan nu net van de moord op zijn stiefmoeder als op haar ongeboren kind verdacht worden.

Volgens mensenrechtenactivisten van The Sentencing Project worden in geen enkel ander land kinderen tot levenslang veroordeeld. Volgens Amnesty International is het verhaal helemaal schokkend omdat Amerika zichzelf als een gidsland op het gebied van mensenrechten ziet.

En je kunt je afvragen of het eerlijk is. Ja, Jordan heeft een moord begaan. Maar het belangrijkste deel van de hersenontwikkeling is pas klaar als mensen een jaar of twintig zijn. Je kunt je dus afvragen of de Jordan over tien jaar dezelfde keuze had gemaakt, of dat zijn inmiddels volgroeide geweten een stokje voor zijn gruwelijke daad zou hebben gestoken.

Afbeelding: Flickr, gebruiker woodleywonderworks

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020