Excite

Lijst machtigste mensen ter wereld leidt tot ophef

Het is niet makkelijk om een lijst op te stellen met machtigste mensen ter wereld. Want welke criteria handhaaf je? Op welke manier vergelijk je een politicus met een journalist, bijvoorbeeld? Of een terrorist met een directeur van een multinational? Forbes stelt elk jaar een lijst op van de machtigste mensen ter wereld, waarbij elk jaar weer discussie ontstaat over de volgorde.

Op de eerste plek staat dit jaar Barack Obama. Als president van de Verenigde Staten heeft hij veel politieke macht, maar hij wordt door meer dan alleen de Amerikanen gezien als een leider. Op de tweede plaats staat Hu Jintao, de president van de volksrepubliek China. Ook de derde plaats gaat naar een wereldleider, namelijk Vladimir Poetin, die in Rusland de touwtjes nog steeds strak in handen heeft.

Er zijn ook opvallende namen op de ranglijst. Zo staat Osama Bin Laden op de 37e plaats en drugsbaron Joaquin Guzman op nummer 41. Dat laatste is een doorn in het oog van Mexico, dat sinds 2006 bezig is met een keiharde strijd tegen drugscriminaliteit. Daar kwamen inmiddels al bijna 14.000 mensen bij om het leven. De Mexicaanse overheid vindt het pijnlijk dat Joaquin Guzman zo hoog op de lijst staat, terwijl presidenten als Sarkozy en Hugo Chavez veel lager staan.

Afbeelding: AD.nl

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020