Excite

Losgeld geëist voor ‘Arctic Sea’

Het schip de Arctic Sea, dat al zo’n twee weken van de aardbodem verdwenen lijkt te zijn, is waarschijnlijk gekaapt. Die conclusie kan getrokken worden nu er een forse som losgeld geëist is.

Het schip, een vrachtschip met voor bijna twee miljoen dollar hout aan boord, zou twee weken geleden van Finland naar Algerije varen, maar kwam hier nooit aan. Ten zuiden van Groot-Brittanië verdween het schip van de radar. Lange tijd was niet bekend wat er met het schip gebeurd was, maar nu heeft het er alle schijn van dat het vaartuig gekaapt is.

Bij de Finse reder en eigenaar van het schip kwam namelijk een losgeldeis binnen. Hoewel het om een substantieel bedrag ging, was het ook weer geen enorme som geld. Om hoeveel geld het precies gaat wil de reder niet zeggen – die laat verder geen details los.

Waar de Arctic Sea zich op dit moment bevindt blijft nog een raadsel. Volgens Russische bronnen zou het schip zijn opgedoken in de golf van Biskaje, maar volgens de Franse marine is dit niet waar. Ook gaan er geruchten dat het schip gesignaleerd is rond de Kaapverdische eilanden. Die geruchten zijn echter nog niet bevestigd.

Hoewel er de laatste tijd regelmatig berichten over kapingen en zeerovers in het nieuws zijn, zou dit – als er sprake is van een kaping – wel een bijzonder geval zijn; namelijk de eerste moderne vorm van piraterij in Noord-Europese wateren.

Afbeelding: Flickr account Ben Walther

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020