Excite

Louis Vuitton klaagt kunstenares aan

De Deense kunstenares Nadia Plesner ligt aardig in de clinch met het modehuis Louis Vuitton. Eerder hadden de twee al een aanvaring, maar dat kwam niet tot concrete gerechtelijke stappen. Dit keer ging een actie van de kunstenares Louis Vuitton echter te ver en het bedrijf daagde de vrouw daarom voor de rechter.

Een aantal jaar geleden zette Plesner een campagne op, Simple Living. Voor deze campagne had ze een Afrikaans jongetje met hongerbuik afgebeeld als Paris Hilton, inclusief schoothondje en Louis Vuitton-tas. Die actie werd door het modehuis al niet zo gewaardeerd, maar dit incident bleef verder zonder gevolgen.

Inmiddels heeft Plesner zichzelf overtroffen en een enorm schilderij gemaakt, waarbij hetzelfde jongetje tussen Victoria Beckham, Paris Hilton en andere sterren loopt. Het schilderij is gebaseerd op ‘Guernica’ van Picasso en wordt ‘Dafurnica’ genoemd. Voor een parodie op ‘Guernica’ is bewust gekozen: dit is het grootste symbool van genocide in de kunsthistorie.

Het verband dat Plesner hierin tussen genocide en Louis Vuitton legt en de inbreuk op de rechten van het bedrijf, worden door het modehuis niet op prijs gesteld. De rechter leek het met hen eens te zijn; die legde Plesner een boete van 5000 euro op voor elke dag dat het schilderij in een galerie hangt of op de website van de kunstenares te zien is. Of Hermès en Chanel, wiens tassen ook op het schilderij te zien zijn, ook stappen gaan ondernemen tegen Plesner is nog niet bekend.

Afbeelding: Flickr, gebruiker art_es_anna

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2018